MOLIÉRE / ÁLSZENTEK ÖSSZEESKÜVÉS / ÁLSZENTEK ÖSSZEESKÜVÉSE

od 27.03.2015,08:00 do 23:59

Álszentek összeesküvése - plakát

ÁLSZENTEK ÖSSZEESKÜVÉSE – PREMIER A KOMÁROMI JÓKAI SZÍNHÁZBAN

 

A Komáromi Jókai Színház új bemutatóra készül: Mihail Bulgakov ÁLSZENTEK ÖSSZEESKÜVÉSE című színművét Martin Huba rendezi.

 

A mű XIV. Lajos korában játszódik a Comédie Française termeiben, a királyi palotában és egy titkos szervezet, az Igazhitűek Társaságának rejtekhelyén. Jean-Baptiste Poquelin Moliére, a történet főszereplője, sikerei csúcsára érkezett drámaíró-színész, az uralkodó pártfogoltja, kései szerelemre lobban fiatal színésznője iránt. Kapcsolata lesz az apropója a körülötte szövődő intrikáknak, kegyvesztetté válásának.

 

Bulgakov színműve a függés drámája – szokták mondani. Ilyen helyzetekhez vezet, amennyiben a művész nem szabad. Művészete megélhetésének egyetlen lehetősége, így kénytelen eltartói kegyét lesve lealacsonyítani a benne lakozó géniuszt.

 

Csakhogy az alkotó igazságösztöne s önbecsülése veszélybe sodorja a művész életét, ha sikeres lesz, s megsokasodnak az irigyei. Ilyenkor a legkisebb vétség is végzetes lehet. A szertelen tehetség többnyire megtesz mindent azért, hogy a cselszövői célt érjenek. Moliére szertelen tehetség – Armande Béjart ellenállhatatlan szépség…

 

A tehetség és a hatalom ellentéte fel nem oldható. A napkirályok és zsenik barátsága tiszavirág életű. Mert az egyik a szabadságot, a másik a rendet képviseli.

 

Moliére-t Mokos Attila kelti életre, Armande Béjart szerepében Bárdos Judit, valamint a további főbb szerepekben többek között Bandor Éva, Tóth Károly e.h., Szabó Viktor, Culka Ottó m.v., valamint Rancsó Dezső m.v. látható. Zeneszerző: Lakatos Róbert m. v., a díszletet Jozef Ciller m.v. tervezi, a jelmez Peter Čanecký munkája, a koreográfus Juraj Letenay m.v.. Az előadás rendezője Martin Huba m.v., a bemutató időpontja: 2015. március 27., 19 óra.

 

Miesto konania: JÓKAIHO DIVADLO V KOMÁRNE Petofiho č.1. 945 01 Komárno / KOMÁROMI JÓKAI SZÍNHÁZ Petofi utca 1. 945 01 Komárno
Kontakt: + 421 (35) 7908 116 + 421 (35) 3811 257

« späť na titulku