Csinta Samu: Erdély újranemesítői / Arisztokraták honfoglalása (kötetbemutató)

od 09.04.2024,17:30

Csinta Samu: Erdély újranemesítői / Arisztokraták honfoglalása (kötetbemutató)

Csinta Samu: Erdély újranemesítői / Arisztokraták honfoglalása (kötetbemutató)
2024. április 9. (kedd), 17.30, Zichy-pont Közösségi Központ, Komárom (SK)
Vendég: Csinta Samu (szerző)
Moderátor: Kiss Réka
Tíz erdélyi főnemesi család túlélésével, visszatérésének körülményeivel és perspektíváival foglalkozó, Erdély újranemesítői, illetve Arisztokraták honfoglalása című kötetek, a bennük körüljárt téma az elmúlt harminc esztendő egyik legizgalmasabb kérdése.
A Heti Válasz Kiadó gondozásában megjelent könyvekben a Kálnoky, a Bethlen, az uzoni Mikes, a Teleki, a Haller, az Apor, a Kemény, a Bánffy, a Csávossy és a Barcsay család 20-21. századi története révén rajzolódik ki a 20. századi magyar és erdélyi történelem néhány meghatározó mozzanata.
A romániai rendszerváltást követő visszaszolgáltatások nyomán egyre több arisztokrata család leszármazottja jelenik meg Erdélyben, lakja be életvitelszerűen és felelősen az ősi birtokot, válik az erdélyi magyar társadalom szerves részévé. Akárcsak elődeik, akiknek nagy része a magyar világ többi részénél mindig is jóval közelebb állt, viszonyult felelősen a közösséghez, amelynek élére született.
Építenek, restaurálnak, bennünk is építve ezáltal a korábban talán nem is létező, vagy romossá pusztított önazonosság-tudatot.
Erdély újranemesítése, az erdélyi arisztokrácia leszármazottainak honfoglalási „csatája” élő, szinte naponta változó folyamat. A rájuk irányuló figyelem révén akár fennmaradásuk „haszonélvezői” is lehetünk, ha megismerjük a múltjukat, megéljük a jelenüket, részt veszünk a jövőjükben. A két könyvben történelem, magyarságtörténet, magyar kultúrtörténet elevenedik meg embertörténetek jótékony segítségével.
A belépés díjmentes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztráció: villa.camarum@gmail.com
Miesto konania: Zichy- pont, Župná 1044/9 , Komárno

« späť na titulku